Στρουθοκάμηλοι

Άρθρα – Συμβουλές – Στρουθοκάμηλοι

Πριν μια δεκαετία ξεκίνησαν κάποιοι «διορατικοί» την εκτροφή στρουθοκαμήλου στην Ελλάδα. Άρχισαν λοιπόν να εισάγονται διάφορα πλατύστερνα (ratites) που όλα μαζί ονόμαζαν στρουθοκαμήλους (ostrich,struthiocamelous). Διάφορα είδη πλατύστερνων όπως emu, african black neck, blue neck, red neck, zimbabwe blue neck, botswana, namibia. Τα περισσότερα αγροκτήματα πάντως εκτρέφουν τα zimbabwe blue neck, emu, namibia. Το κάθε είδος έχει τα πλεονεκτήματα του και μειονεκτήματα του όσον αφορά τη σχέση των απαιτήσεων προς τις αποδόσεις.

Η μονάδα στρουθοκαμήλων θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό απομονωμένη από άλλες μονάδες ζωικής παραγωγής, σε τουλάχιστον 500 μέτρα απόσταση. Αυτό βοηθάει στο να πληρούνται οι βασικοί όροι υγιεινής και επιπλέον όσο πιο ήσυχη είναι η περιοχή τόσο περισσότερο συμβάλλει στη μέγιστη απόδοση της μονάδας.

Το έδαφος θα πρέπει:

Να μην συγκρατεί νερά βροχής – λάσπη

Να μην είναι βραχώδες
Να είναι άγονο για εντατική εκτροφή

Ανάλογα με την έκταση που διαθέτουμε καθορίζουμε και τη δυναμικότητα της μονάδας, έτσι για κάθε μια οικογένεια (1 αρσενικό και 2 θηλυκά) απαιτούνται 500τ.μ., ενώ για κάθε 50 πουλιά πάχυνσης απαιτούνται 1.000τ.μ. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να υπολογίσο

υμε και χώρους που απαιτούνται για το εκκολαπτήριο , το αναθρεπτήριο νεοσσών Α’ ηλικίας, αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους.

Ανάλογα με το είδος της στρουθοκαμήλου που αγοράζουμε ισχύουν και οι αντίστοιχες προδιαγραφές. Το πόσα αβγά θα γεννάει κάθε θηλυκό, πόσα γόνιμα και πόσα εκκολάψιμα, ποια η περίοδος ωοτοκίας, ποια η κατανάλωση τροφής, το μέγιστο βάρος του πουλιού κ.τ.λ. είναι τα βασικά στοιχεία των προδιαγραφών. Μια στρουθοκάμηλος φτάνει στο μέγιστο της παραγωγής της στο 5° έτος της ηλικίας της ή στο 3° της ωοτοκίας της.

Ο εξοπλισμός θα πρέπει:

Να είναι ασφαλής

Να είναι σύγχρονος

Να ελαχιστοποιεί το εργατικό κόστος

Να συμβάλλει στο μέγιστο της παραγωγής

Σήμερα, όποιον και να ρωτήσουμε από τους εκτροφείς θα μας απαντήσει ότι το είδος που εκτρέφει είναι το καλύτερο και το αποδοτικότερο.

Σ’ αυτή την σύγχυση που επικρατεί έρχονται να βοηθήσουν οι κτηνίατροι και οι ζωοτέχνες με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που και αυτοί σιγά – σιγά αποκομίζουν από την επαφή τους με τα αγροκτήματα εκτροφής στρουθοκαμήλου.

Το καταναλωτικό κοινό στην Ελλάδα άρχισε να γεύεται το κρέας της στρουθοκαμήλου σε εστιατόρια, ταβέρνες, κρεοπωλεία, υπερκαταστήματα, ξενοδοχεία όπου έχουν αρχίσει να διαθέτουν κρέας στρουθοκαμήλου, σε υψηλές τιμές βέβαια, εφόσον η εκτροφή τους είναι μικρή.

Το ενδιαφέρον για την εκτροφή στρουθοκαμήλων στο χώρα μας γίνεται κάθε μέρα που περνά όλο και πιο έντονο. Η εκτροφή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη αλλά ούτε και απλή. Όπως κάθε επιχείρηση χρειάζεται σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό.



Επικοινωνήστε μαζί μας

Click to listen highlighted text!