Μηρυκαστικά

Άρθρα – Συμβουλές – Μηρυκαστικά

Οι παρασιτώσεις του προβάτου και της αιγός στην Ελλάδα (Πιροπλάσμωση)

Στη χώρα μας εκτρέφονται περίπου 8.600.000 πρόβατα και 4.934.000 αίγες που παράγουν συνολικά περίπου 130.000 τόνους κρέας, 1.000.000 τόνους γάλα, 10.000 τόνους έριο (πρόβατο), 7.600.000 τόνους δέρματος.

Στη χώρα μας διαγιγνώσκονται στο πρόβατο και την αίγα περισσότερες από 26 παρασιτώσεις οι οποίες οφείλονται σε τουλάχιστον 49 είδη παρασίτων στο πρόβατο και 47 είδη στην αίγα. Οι παρασιτώσεις διαγιγνώσκονται κατά κανόνα αφού προκαλέσουν μείωση των αποδόσεων στα ζώα. Στο άρθρο αυτό περιγράφεται με συντομία η πιροπλάσμωση , τονίζουμε τα μέτρα πρόληψης της μόλυνσης και συνιστούμε την αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή.

Η πιροπλάσμωση (μπαμπεσίωση) – “θέρμανση” του προβάτου και της αίγας προκαλείται από είδη του γένους BABESIA (B. Ovis, B. Motasi, B. Divergens, B. Capreoli, B. Crassa).

Η μόλυνση των ζώων ( μηρυκαστικών ) γίνεται κυρίως από μολυσμένους θηλυκούς κρότωνες . Τα παράσιτα ( 1,5 – 4 μm) εισβάλλουν και πολλαπλασιάζονται στα ερυθροκύτταρα. Ο θάνατος του ζώου επέρχεται συνήθως 6-10 ημέρες μετά τη μόλυνση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Υψηλός πυρετός
Ανορεξία
Ωχρότητα βλεννογόνων
Πτώση αιματοκρίτη αιμοσφαιρινουρία
Πληνομελανία
Ηπατίτιδα
Ίκτερος
Πετέχιες στο βλεννογόνο στομάχου και εντέρου.

Στις ενζωοτικές περιοχές συνήθως απαντάται η χρόνια μορφή του νοσήματος και τα ζώα είναι αναιμικά (στα μικρής ηλικίας ζώα διαπιστώνεται μονοκυττάρωση και λεμφοκυττάρωση) έχουν βραδύ ρυθμό πάχυνσης και μειωμένη γαλακτοπαραγωγή κατά 20 έως 40%. Οι θηλυκοί κρότωνες μολύνονται όταν απομυζούν αίμα από μολυσμένα ζώα και τα παράσιτα (περίπου 16μm) εισβάλλουν και πολλαπλασιάζονται αρχικά στα αυγά και μετά, στους σιαλογόνους αδένες των κροτώνων. Τα μικρής ηλικίας ζώα είναι ανθεκτικότερα στην πιροπλάσμωση, λόγω της παθητικής ανοσοποίησης τους με το πρωτόγαλα.

Η διάγνωση του νοσήματος στηρίζεται στο συνδυασμό της κλινικής εικόνας των εργαστηριακών ευρημάτων (παράσιτα στα ερυθροκύτταρα ειδικές ανοσοσφαιρίνες ) και του ιστορικού της περιοχής.

Η φαρμακευτική αγωγή στα μολυσμένα ζώα συνίσταται στην έγχυση υποδόριου IMIDOCARB DIPROPIONATE 1mg ανά kg σωματικού βάρους. Τα ζώα προφυλάσσονται από τη μόλυνση με BABESIA SPP, όταν απαλλάσσονται συστηματικά από τους κρότωνες με αντιπαρασιτικά λουτρά ψεκασμού, παραμένουν σε απαλλαγμένο έδαφος από κρότωνες (κάψιμο καλαμιάς) και δεν υπάρχουν φορείς του παρασίτου στην περιοχή (έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή μολυσμένων ζώων).Επικοινωνήστε μαζί μας

Click to listen highlighted text!